Best WordPress Hosting
 

A hét fenntarthatósági híre – Európa nem teljesít jól

via greenfo.hu => eredeti post link

2023 megmutatta azt, hogy az Európai Unió – ellentétben a közvélekedéssel – nem teljesít túl jól a fenntarthatóság terén – ez az egyik fő következtetése a Carnegie Alapítvány elemzésének. S hogy miért nem? A szakértők szerint ugyan az EU magasztos célokat fogalmazott meg 2023-ban is és a Dubaiban rendezett COP28-as fenntarthatósági csúcstalálkozón is aktív szerepet játszott, az európai programokban sok olyan elem akad, amely veszélyezteti a nagyratörő tervek valóra váltását. Például az, hogy az EU úgy igyekszik növelni az elektromos energia szerepét, hogy közben nem figyel eléggé arra, hogy már a közeli években is súlyos rézhiány alakulhat ki, ezen fém nélkül viszont lehetetlenné válik az elektrifikáció megvalósítása.

Az is gondot okoz, hogy miközben az EU a statisztikák szerint eurószázmilliárdokat költ a klímaváltozás hatásainak mérséklésére, a befektetések jelentős része nem a megfelelő szektorokban érkezik, vagy az érdekeltek nem elég hatékonyan használják fel a pénzeket. Mindez akkor történik, amikor sorra érkeznek az aggasztó hírek:

éppen a COP28-konferencia napjaiban történt meg először az, hogy a Föld átlaghőmérséklete több mint két Celsius-fokkal meghaladta az ipari forradalom előtt mért átlagot, ez pedig arra utal, hogy a felmelegedés üteme lassan ellenőrizhetetlenné válik.