Best WordPress Hosting
 

A magyarok a semmiből is előnyt kovácsolnak, és nem kötelezni, hanem ösztönözni kell őket

via g7.hu => eredeti post link

2014. szeptember 7-én vasárnap késő este Sven Tschelzek német menedzser, autóipari tesztmérnök egy veszprémi szálloda recepcióján állt, és azon gondolkodott, hogy talán mégis rossz döntés volt idejönni. Amikor becsekkolás után arról érdeklődött, hogy hol van a városban a közelben nyitva tartó étterem, a recepciós csak széttárta a karját. Vasárnap ilyen késő este ezen a környéken enni már nem lehet – mondta.

A kontraszt óriási volt. Tschelzek pár nappal korábban hagyta el sanghaji bérelt lakását, ahonnan egy párnapos katari kitérőt követően érkezett Budapestre. Sanghajban két évet töltött, és már hozzászokott, hogy a 26 milliós nyüzsgő város soha nem alszik. A 60 ezres Veszprém hirtelen világvégi falunak tűnt. A feszültség csak akkor enyhült, amikor másnap reggel bement új munkahelyére, a német gyökerű, Magyarországon több telephellyel is rendelkező Continental helyi leányvállalatához. Fokozatosan akklimatizálódott, felfedezte magának a várost és az országot, és amikor most, kilenc évvel később beszélgetek vele, egyértelműnek tűnik, hogy annak idején mégis jó döntést hozott.

Nem mintha 2014-ben semmit sem tudott volna Veszprémről. Már 2012 előtt, vagyis mielőtt átmenetileg Kínába költözött, elég jól ismerte a Continental itteni csapatát és tevékenységét. Annak idején az első magyar mérnökök többek között pont nála töltötték a céges betanuló évüket Frankfurtban. Ők ma is a Continental veszprémi telephelyének alkalmazottai.