Best WordPress Hosting
 

Az orvosi igazolások szigorításától tartanak egy ellentmondásos módosítás miatt

via g7.hu => eredeti post link

A státusztörvény elfogadása előtt sikerült még egy kis turbulencát okoznia a Belügyminisztériumnak. Most az orvosi igazolások miatt fogják a fejüket a gyerekorvosok, az iskolák és végső soron majd a szülők. Június közepén ugyanis társadalmi egyeztetésre bocsátottak egy sor egészségügyet érintő rendeletmódosítást, ami érinti az orvosi igazolások szabályozását is.

Aki olvas híreket, vagy van óvodás, iskolás korú gyermeke, évek óta figyelheti a házi gyermekorvosok küzdelmét, hogy ne igazolásgyártással, hanem valódi betegellátással töltsék az idejüket. Indult petíció, többszöri egyeztetés, de az egészségügyi kormányzat mindig feltette a kezét: ez oktatási ügy. 

Jelenleg ugyanis az oktatási intézmények a házirendben szabályozhatják, hogy a szülő hány napot igazolhat egy évben. Általában 3-5 napot engedélyeznek, csak az alternatív iskolák szoktak ettől eltérni, ott akár 10-15 napot is igazolhat a szülő. Emiatt akkor is a házi gyermekorvoshoz fordulnak a szülők, ha náthás a gyermek, vagy hasmenése van – tehát nem igényel szigorú orvosi ellátást -, hogy a doktor állítson ki igazolást: már nem folyik az orra, nem köhög, és mehet újra intézménybe.