Best WordPress Hosting
 

Magyar mester dolgozott a Notre-Dame orgonáján

via 24.hu => eredeti post link

Aki Magyarországon orgonazenét hall, az jó eséllyel az Angster orgona- és harmóniumgyár egyik termékén hallja felcsendülni a dallamokat. Az orgona a legnagyobb és legbonyolultabb hangszer, építésének pedig rengeteg fortélya és évszázados hagyományai vannak, a leghíresebb magyar orgonaépítő céget mégis egy teljesen kívülálló, egy Ausztriából a mai Horvátország területére bevándorló falusi gazdálkodó ambiciózus unokája alapította.

Angster József nagyapja a kácsfalui német közösség autodidakta tanítója volt, muzikális hajlamú unokájának pedig készített egy hegedűt, amin először zenélhetett. A kis József azonban többre vágyott, és egy vásári verklitől lenyűgözve úgy döntött, ő is hasonló hangszereket fog készíteni. Miután kitanulta az ácsmesterséget, nyugat-európai vándorútra indult, ahol több orgonaépítő műhelyben is megfordult, tanulmányait pedig a híres párizsi orgonaépítő mester, Cavaillé-Coll keze alatt fejezte be. Itt már olyan tudásról tett tanúbizonyságot, hogy

részt vehetett a Notre-Dame új orgonájának készítésében is, Cavaillé-Coll pedig lánya kezét is neki adta volna, ám Angster inkább egy ajánlólevelet kért tőle, majd hazatért szülőföldjére.