Best WordPress Hosting
 

70 éve helyezték üzembe a világ első atomerőművét

via greenfo.hu => eredeti post link

Hetven évvel ezelőtt az oroszországi Obnyinszk városában helyezték üzembe a világ első atomerőművét. Noha az 5 MW nemcsak mai, de akkori mércével mérve is kis teljesítménynek számított, a világ első atomerőművének elindítása korszakos jelentőségű volt, miután először állították a világon az atomenergiát az energiatermelés szolgálatába.

A jeles évforduló alkalmából a Kaluga megyei Obnyinszkban nemzetközi szakmai ifjúsági fórum zajlott egyetemisták, doktoranduszok és az atomenergetikában tevékenykedő fiatal szakemberek részvételével – száz ország képviseletében több mint 500 fiatal vesz részt az Obninsk NEW fórumon. A résztvevőket a helyszínen köszöntötte Dmitrij Csernisenko orosz miniszterelnök-helyettes és videóüzenetet intézett a fiatal atomenergetikai szakemberekhez Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója valamint Sama Bilbao y León a Nukleáris Világszövetség (WNA) főigazgatója.

Az esemény alkalmából megnyitotta kapuit a világ első atomerőművét bemutató felújított múzeum. Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója beszédében hangsúlyozta: az Obnyinszki Atomerőmű 1954 június 26-i üzembe helyezésével kezdetét vette az atomenergia békés célú felhasználása. Az akkori és a későbbi projektek alapozták meg a mai atomenergetikát, a nagy teljesítményű atomerőművek illetve a kis teljesítményű társaik, a hajóreaktorok fejlesztését, az izotópgyártást és az új anyagok létrehozását.