Best WordPress Hosting
 

Az új Hívatlanok horrorfranchise pont olyan, mint a címe: senki sem hívta, mégis maradni akar

via 24.hu => eredeti post link

A Hívatlanok 2008-ban különös meglepetés volt: Bryan Bertino saját gyerekkori élményéből kiindulva megírt és megrendezett egy végtelenül puritán, mégis hatásos horrort. A mindössze 9 millió dollárból leforgatott film különösebb hírverés nélkül több mint nyolcvanmillió dollárt hozott, és hamar kultstátuszt vívott ki magának. Az alaphelyzet végtelenül egyszerű volt: a Liv Tyler és Scott Speedman által alakított pár egy kínosan sikerült lánykérés után egy elszigetelt házban tölti az éjszakát, ahová éjjel egy rettentő furcsa lány kopogtat be Tamarát keresve. A pár nem sokkal később arra eszmél, hogy három maszkos alak terrorizálja őket a létező legnyugtalanítóbb válasszal arra a kérdésre, miért is csinálják ezt velük. „Mert itthon voltak” – mondja az egyikük, a Hívatlanokban pedig éppen ez a rejtélyesség volt a legjobb elem: ahogy a szereplőknek, úgy a nézőknek sem ad támpontot, miért akarják ennyire bántani őket. De olyan emlékezetes pillanatokat is köszönhettünk a filmnek, mint amikor mindennemű hanghatás nélkül belép a háttérbe a konyhában sertepertélő Tyler mögé egy maszkos alak, majd csendben áll – a Hívatlanok ugyan nem volt tökéletes film, az ilyen jellegű mozzanatai miatt volt igazán hatásos.

Olyan végtelenül egyszerű alapötletre épült, amely tetszőlegesen újrajátszható és bővíthető, ám egyszerűsége miatt épp ezért jól nehezen reprodukálható – erre volt jó bizonyíték a tíz évvel később megjelenő folytatás, amelyet ugyan szintén Bertino írt, mégis minden hiányzott belőle, amely az első részt kiemelte. Ehhez képest 2022-ben bejelentették, hogy nem egy, hanem egyből három Hívatlanok-film is készül, nem titkoltan univerzumépítés céljából, és egyből le is forgatták mind a hármat Szlovákiában. A rendezői székbe az a Renny Harlin ült, akinek nevéhez egyrészt olyan filmek kapcsolhatók, mint a Még drágább az életed, a Cliffhanger – Függő játszma, vagy a Rémálom az Elm utcában 4 – Az álmok ura, másrészt egy Guinness-rekord minden idők legnagyobb filmes bukásával, amelyet az 1995-ös A kincses sziget kalózai című filmmel ért el.

Ettől függetlenül persze a Hívatlanok – Első fejezet lehetett volna jó film, ám még ha egyetlen kockát sem látunk belőle, de elolvassuk a Courtney Solomon producer és Harlin által a Fangoriának adott interjút, máris erős kételyekkel állhatunk neki. Ebben arról mesélnek, hogy sem remake-et, sem folytatást nem akartak gyártani, inkább rebootszerűen újraindítani és felduzzasztani a történetet, amellyel a régi és az új rajongóknak egyformán megfelelhetnek.