Best WordPress Hosting
 

Beismerte Varga Mihály, nem lesz akkora növekedés, mint ígérték

via forbes.hu => eredeti post link

A pénzügyminiszter bejelentette: csökkentették a gazdasági növekedésre tett várakozást, a korábbi 3 százalék feletti bővülést egy szerényebb, 2–3 százalék közötti prognózis váltotta fel.

Mi történt? A pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában elismerte: csökkentették a gazdasági növekedésre tett várakozást, a korábbi 3 százalék feletti bővülést egy szerényebb, 2–3 százalék közötti prognózis váltotta fel. Varga Mihály hangsúlyozta: négy nehéz év után a kormány csökkenő hiánnyal, alacsonyabb államadósággal és erősödő gazdasági növekedéssel számol. Kiemelte: stabilitás és egyensúly szükséges ahhoz, hogy a magyar gazdaság visszatérjen a koronavírus-járvány előtti tartós növekedéshez.

Miért fontos ez? Ma már az Orbán-kormány sem tagadja, hogy a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború, az energiaválság és az elszálló infláció visszavetették a gazdaság teljesítményét. A pénzügyminiszter ugyanakkor azt állítja, hogy Magyarország saját erőből tudta stabilizálni a helyzetet. Legalábbis szerinte a kormányzati intézkedések eredményeképpen a magyar gazdaság az európai uniós átlagnál gyorsabban tudott visszaállni a korábbi pályára, már 2021-ben elérte a 2019-es kibocsátási szintet