Best WordPress Hosting
 

Családi pótlék: sokakat szorító határidő jár le február 15-én

via 24.hu => eredeti post link

Fontos határidő közeleg a leendő hallgatóknak. A szeptemberben induló felsőoktatási szakképzésekre, alap- és osztatlan képzésekre, valamint mesterképzésekre február 15-éig kell jelentkezniük. A továbbtanulással megnőnek a család terhei, a kiadások pedig sokszorozódnak, ha a lakhatást is meg kell oldani, mert másik városba költözik a diák. Ráadásul a bevételek pedig csökkenni fognak – hívják fel a figyelmet a portálon.

Miután leérettségizik a gyerek, már nem jár utána családi pótlék, sőt családi adókedvezmény sem. Az érettségit követően ugyanis a családi pótlékot csak a tanév végéig, azaz június végéig folyósítják. A jogszabály szerint ugyanis a családi pótlék (azaz iskoláskorúnál iskoláztatási támogatás) a tankötelezettség teljes időtartamára jár (ez ma már a 16. év betöltését jelenti), illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20.  – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét.

Bár családi pótlék nem jár az egyetemista gyerek után, a felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyermek beleszámít az eltartottak számába. Ez azt jelenti, hogy ha van kisebb testvér (vagy más kedvezményezett eltartott), aki után még jár családi pótlék, kérvényezheti a szülő, hogy a számításkor vegyék figyelembe az egyetemista diákot is. Ez azért fontos, mert így magasabb összeget kaphatnak. Ezt azonban csak a tanév megkezdése után, az érvényes hallgatói jogviszony igazolásával lehet kérni, két hónapra visszamenőlegesen. Vagyis nem automatikus, és célszerű szeptemberben igényelni.