Best WordPress Hosting
 

Extraprofitadó kivetésével könnyít a kormány a gyógyszergyárak helyzetén

via g7.hu => eredeti post link

Extraprofitadót vet ki a gyógyszergyártókra a kormány, méghozzá január elejéig tartó visszamenőleges hatállyal a csütörtök késő este kiadott Magyar Közlönyben közzétett rendelettel. Az új teher a 2022 karácsonya előtt az ágazatra kivetett, most mérsékelt különadó mellé érkezik, és beszámítható a globális minimumadóba.

Miért fontos ez? Lényegében az árbevétel képezte az adóalapot a gyógyszergyártók különadójának meghatározásakor, így veszteséges működés esetén is adófizetési kötelezettség keletkezett. 2024-től az unió területén ráadásul életbe lép a globális minimumadó, aminek célja, hogy a 750 millió eurós árbevételt elérő vállalatok tényleges adóterhe elérje a 15 százalékot.

A társasági jövedelemadó típusú terhekre vonatkozik a minimumadó, ugyanis a célja a társasági adóval kapcsolatos országok közötti verseny korlátozása. A tegnap bevezetett extraprofitadó alapja már hasonló az iparűzési adóhoz (levonhatók bizonyos költségek az árbevételből), így a globális minimumadó számításakor is figyelembe lehet venni.