Best WordPress Hosting
 

Két KDNP-s képviselő benyújtotta a törvényjavaslatot, hogy a jövőben ne vehessenek energiaitalt a fiatalok

via 24.hu => eredeti post link

A KSDNP-s Nacsa Lőrinc és Hollik István kedden benyújtotta az Országgyűlés elé az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot. „Megvédjük a gyermekeinket!” – fűzte hozzá a bejelentéshez Nacsa a vonatkozó Facebook-bejegyzésében.

A törvényjavaslat jelentőségét azzal indokolták, hogy Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött. Itt egy felmérést emlegettek, ami szerint a fiatalok 78 százaléka fogyaszt energiaitalt és minden ötödik 10-14 éves gyerek rendszeresen fogyaszt energiaitalt reggelire. „Az elmúlt hónapokban sok szakemberrel, orvossal egyeztettek, akik megerősítették, hogy ez komoly egészségügyi kockázatot jelent” – tette hozzá Nacsa. Szerinte a magyar fiatalok egészségének megőrzése közös ügyünk ezért arra kérte a parlamenti képviselőket, hogy pártpolitikai hovatartozástól függetlenül támogassák a javaslatot. A parlamenti honlapon közzétett törvényjavaslat kimondja, hogy tilos 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni.

A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint az alkohol tartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.