Best WordPress Hosting
 

Nyakunkon maradt Orbánék méregdrágán vett különleges földgázkészlete

via greenfo.hu => eredeti post link

Január végi rendeletével a kabinet meghosszabbította a tárolását. E szerint az – eleve különleges jogállású – Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség (MSZKSZ) jövő év áprilisig tárolja a 739 millió köbméternyi fűtőanyagot. Mint emlékezetes, a kormány a piaci gázkáosz kellős közepén, 2022. júliusában úgy döntött, hogy a szokásos kereskedelmi és biztonsági gázbeszerzéseken túl a szervezetet „különleges” gázbeszerzéssel is megbízza.

A különleges vásárlást minden jel szerint azért kellett a már eddig is végzett „biztonsági” készletezéstől elkülöníteni, mert amíg utóbbit az MSZKSZ költségvetési garancia nélküli hitelfelvételekből fedezi, addig előbbire vélhetőleg a bankok már állami kezességet kértek, amit meg is kaptak. Bár a beszerzés pontos körülményei titkosak, a jelek szerint az MSZKSZ-nek sikerült a 2022-es gázárcsúcs feletti áron, korábbi számításunk szerint akkori árfolyamon köbméterenként 1023 forintért bevásárolnia. A vételár legalább kabinetmilliárd euróra – akkori áron 750 milliárd forintra – rúgott, amit tavaly áprilisban a kabinet további 31 milliárddal is megfejelt. Számítási módszertől függ, de ez vélhetőleg besorolható az európai történelem tíz legdrágább gázügyletei közé.

A mostani módosítások szerint az illetékes energiaügyi miniszternek 2025 elején kell ismét felülvizsgálnia a készlet ügyét és dönteni az esetleges eladásról. Utóbbinak határozott gátat szab, hogy a kormányrendelet, egy fajta pénzügyi józanságról tanúskodva, megtiltja e készlet beszerzési ár alatti eladását. Erre viszont egyhamar kevés az esély, mivel az – évtizedekig köbméterenként 50-100 forint körül járó – európai piacok egy éve ismét köbméterenként száz-kétszáz forint körül állnak. A belátható jövőben pedig aligha valószínű, hogy az uniós tagállamok (Magyarországot leszámítva) valaha még egyszer belesétálnak Vlagyimir Putyin gázáremelő csapdájába. Addig viszont a készlet fenntartása is jelentős összegeket igényel.