Best WordPress Hosting
 

Tagadja a számvevőszék, hogy a főváros kivéreztetését igazoló jelentés miatt váltották le az önkormányzatokat ellenőrző igazgatóság vezetőjét

via 24.hu => eredeti post link

Átszervezésekre került sor a napokban az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ). A szerkesztőségünkbe érkezett hírek szerint leépítés történt a sajtóosztályon, illetve a fővárosi önkormányzat zárszámadásának ellenőrzését végző igazgatóság vezetője sincs már a helyén. A szervezeten belül az terjedt el, hogy az igazgató elmozdítása összefügghet az ÁSZ nemrég közölt jelentésének megállapításával, miszerint a fővárosi önkormányzat 2021-től nettó befizetője a költségvetésnek.

A fővárosi önkormányzat költségvetésének zárszámadásáról készült ellenőrző jelentésben valóban olvasható ilyen mondat, sőt ezt egy grafikon is illusztrálja. A 2020 és 2022 közötti időszakot felölelő jelentésben magyarázatként az áll, hogy „a központi költségvetés részére fizetett szolidaritási hozzájárulás összege meghaladta a központi költségvetésből az ellátott feladatokhoz biztosított működési támogatás összegét.”

Karácsony Gergely főpolgármester nem is hagyta ki a ziccert, a Facebookon vágott vissza Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki azt mondta a parlamentben, hogy a kormány aránytalanul sok pénzt ad Budapestnek. Karácsony az ÁSZ jelentésére hivatkozva tromfolt: a főváros többet fizet be az államkasszába, mint amennyi támogatást kap.