Best WordPress Hosting
 

A helyi közösségekben ott az erő, hogy fellépjenek a környezetpusztítás ellen

via greenfo.hu => eredeti post link

Az egyes emberek egyedi erejét megsokszorozza, ha közösen, egymással együttműködve cselekszenek, ugyanakkor a fellépésre legtöbbször olyan emberek képesek, akik rendelkeznek érdekérvényesítési képességgel, írja a TASZ ügyvezető igazgatója, aki szerint az eleve kevesebb erőforrással rendelkezők nem csak jobban kitettek ezeknek a hatásoknak, de kevesebb eszközük is van fellépésre.

Hetente érkeznek újabb és újabb hírek olyan beruházásokról, amelyek szennyezés vagy más környezetkárosítás miatt veszélyt jelenthetnek az egészségünkre. Az egyre szaporodó akkumulátorgyárak mellett számos más az olyan beruházás történik, amely kihatással lesz az emberek életminőségére. Közös ezekben, hogy a helyi és az országos lakosság keveset és későn ismerhet meg a döntések hátteréről.

A döntéshozók gyakran igyekeznek – többször hamisan – a munkahelyteremtés érveivel indokolni a döntésüket, miközben gyakran kiderül, hogy megalapozatlanok a várható környezeti hatásokat feltáró vizsgálatok is. Különösen éles példa a recski bánya esete, amelyről a koronavírusjárvány miatt eredetileg a polgármester egymaga döntött, a lakókat nem értesítették előre a tervekről. Amikor a helyiek félelmei beigazolódtak, és sárlavina öntötte el a házaikat, akkor a polgármester arra hivatkozott, hogy őt biztosították, hogy nem fog ilyen történni. Sajtóhírek alapján a bánya eközben még munkahelyeket sem teremtett valójában.