Best WordPress Hosting
 

Saját nyelvén sikerült kommunikálni egy bálnával

via 24.hu => eredeti post link

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmányban bálnakutatók és a földön kívüli intelligencia keresésével (SETI) foglalkozó szakemberek arról számolnak be: sikerült kommunikálniuk egy bálnával – írja az Insider. Az úttörő kísérletben a csapat 20 percen át „beszélgetett” egy Twain nevű hosszúszárnyú bálnával.

A kutatók Alaszka partjainál hajóztak, és kapcsolat-felvételi hangokat sugároztak az óceánba, hogy lássák, reagálnak-e az állatok. Az ilyen hívások az emberi üdvözléshez hasonlóak, Brenda McCowan, a Davisi Kaliforniai Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint ezen hangokkal a bálnák fajtársaikkal lépnek érintkezésbe, illetve jelzik saját helyzetüket. „Ezek az egyik leggyakoribb jelzések a hosszúszárnyú bálnák társas hangrepertoárjában” – mondta Fred Sharpe, az Alaszkai Bálna Alapítvány szakembere.

A hang hatására Twain odaúszott a hajóhoz, a következő 20 percben pedig a tudósok 36 különböző alkalommal, változó időközönként ugyanazt a jelet sugározták. Twain minden alkalommal válaszolt a hívásra, sőt, igazodott is a hanghoz: ha a kutatók 10 másodpercet vártak a jelzés viszonzására, a példány is kivárt a válasszal. Ez szándékos információcserére utal.