Best WordPress Hosting
 

Ilyen volt a Múzeumok Éjszakája a HungaroMet Nonprofit Zrt-nél

A Hungaromet Nonprofit Zrt. jogelődje az Országos Meteorológiai Szolgálat a kezdetek (2002) óta részt vesz a Múzeumok Éjszakája programon. Jogutódja a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt., mely az eddigi funkciók mellett a Környezetvédelemi Igazgatósággal és a Nemzeti Alkalmazkodási Központtal együtt 2024-ben is folytatta az OMSZ által elkezdett hagyományt.

Ukrán csapásról számolt be az oroszpárti vezetés a zaporizzsjai atomerőmű közelében

Azt állítja egy oroszok által beiktatott kollaboráns vezető, hogy ukrán harci drónok mértek ismét csapást az oroszok által megszállt Zaporizzsjai atomerőmű közelében fekvő Enerhodar városára.

A hét elején már a városnak két elektromos alállomását is drónok találat érte.

Eduard Senovoz, a város oroszpárti vezetője a Telegram platformon keresztül közölt, hogy szombaton két drón robbant fel egy lakónegyedben, és egy lakos megsérült. Egy másik drónt állítása szerint pedig lelőttek.

A Mol tízmillió euróra perli a horvát államot

A Mol Nyrt. új választottbírósági eljárást kezdeményezett a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) a horvát állam ellen, mert a zágrábi kormány szerinte törvénytelenül kényszerítette az INA horvát olajipari vállalatot, hogy az országban kitermelt gázt a kizárólag állami tulajdonban lévő Horvát Elektromos Műveknek (HEP) kell eladnia nyomott áron – írta a 24sata című horvát napilapra hivatkozva az MTI.

A 2022-es és 2023-as energiaválság alatt a horvát kormány a gáz árát először 41 euróban határozta meg megawattóránként (MWh), majd később 47 euróra emelte. A Mol szerint a kormány jogellenesen hozott ilyen döntést, hogy támogassa a hazai ügyfeleket, és ezzel gazdasági kárt okozott a vállalatnak – írta a lap, megjegyezve, hogy érdekes módon a választottbírósági eljárást nem az INA kezdeményezte, hanem a Mol Nyrt., amely az INA többségi tulajdonosa. Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.

Miután a megjelent a cikk, a Mol rövid közleményben reagált, amelyben megerősítette a hírt, de részletekbe nem bocsátkozott. Mol-közeli forrásra hivatkozva a lap azt írta: az elmúlt másfél évben a Mol többször felvette a kapcsolatot a horvát kormány illetékeseivel, és készen állt békés megoldás találni mindkét fél számára. Davor Filipovic akkori gazdasági miniszter azonban nem volt hajlandó tárgyalni, ezért a Molnak „nem volt más választása, mint nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezni” – közölte a lap. Hozzátette: a választottbírósági eljárás értékét még nem hozták nyilvánosságra, de nem hivatalosan források szerint tízmillió euróról van szó. Tekintettel arra, hogy a gáz ára ekkor meghaladta a 200 eurót megawattóránként, ez lehet az eddigi legmagasabb értékű arbitrázs – hangsúlyozták.

Belgium-Románia 1:0

Folyamatosan frissülő cikkben követjük végig a csoportkör második fordulójának utolsó mérkőzését. Az E-csoport a legkiegyenlítettebb, akár mind a négy csapat 3-3 ponttal vághat neki az utolsó fordulónak.

Kategoria HVG

Pertu: A sörözés az alibije az együtt töltött időnek vagy az együtt töltött idő az alibije a sörözésnek?

Pertu nevű háromrészes sorozatunk első részében arra kerestük a választ, hogy milyen összetartó erővel bír az aranyló nedű. Volt, aki sörözés közben jött össze párjával, míg mások 30 év után is leülnek egy sör mellé beszélgetni. Sőt, egy olyan asztalhoz is leültünk, ahol a férfi két nővel él együtt:

Szponzorált tartalom

Megdőlt az országos melegrekord szombaton

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton – írja az MTI a HungaroMetre hivatkozva. Eszerint szombaton a Dél-Alföldön több helyen emelkedett 35 Celsius-fok fölé a hőmérséklet, a Csongrád-Csanád vármegyei Derekegyházon pedig 37,7 fokot mértek, ugyanannyit, mint pénteken ugyanezen az állomáson.

Hozzátették: ezzel pénteken nem, de szombaton az előzetes adatok szerint megdőlt az erre a napra vonatkozó országos melegrekord. A korábbi rekordot, 37,6 fokot Tiszaroffon mérték, még 2000-ben.

The post Megdőlt az országos melegrekord szombaton first appeared on 24.hu.

Legindi Tímea: Néha ránézek a fotójára és azt mondom neki: basszus, Suhajda Szilárd, jól itt hagytál a szarban

A svájci-amerikai pszichiáter, Elizabeth Kübler-Ross elmélete szerint a gyász feldolgozásának folyamatában a tagadás, a harag, az alkudozás, a depresszió és az elfogadás fázisait különböztetjük meg. Egy év elteltével melyiknél tart?

Elmesélek egy történetet. Miután Szilárd meghalt, úgy gondoltam, hogy meghirdetem egy-két bakancsát, amit már nem nagyon használt. Átjött egy ismerős srác. Belépett a házunkba, felpróbálta az egyik bakancsot, majd leült benne, és megkérdezte tőlem, hol állok a gyászfeldolgozással. Akkor még lefagytam a kérdéstől, és elmondhatatlanul felbosszantott az érzéketlenségével.

Mikor történt ez?

Mielőtt feltöltesz magadról egy fotót a netre, egy pillanatra gondolj arra: az arcod egy pornóvideóban köszönhet vissza

Beszélünk róla, de talán még mindig nem eleget. A mesterséges intelligencia korában a deepfake-képek és -videók több mint 90 százaléka pornótartalom, szereplőik túlnyomórészt pedig olyan nők és lányok, akiket nem kérdeztek meg arról, akarják-e, hogy az arcuk egy pornófelvételen szerepeljen. Az RTL+-on most bemutatott Egy másik test című dokumentumfilmet a saját jól felfogott érdekünk végignézni.

Kategoria HVG