Best WordPress Hosting
 

Gazprom – évtizedek óta nem történt ilyen

via forbes.hu => eredeti post link

Az orosz gázipari óriásvállalat, a Gazprom elveszítette exportpiacainak legjavát, és a céget sújtó adóterhek is jelentősen növekedtek. Emiatt tavaly olyan történt, amire rég volt példa: 2023-ban veszteséges lett a Gazprom.

Mi történt? A CNBC csütörtöki tudósítása szerint tavaly 2500 milliárd forintnyi veszteséget könyvelt el a Gazprom orosz állami óriásvállalat, amely így több mint két évtized óta először zárt veszteséges évet. 2022-ben a cégnek még csaknem kétszer ennyi, közel ötezermilliárd forintnyi profitja volt. A Financial Times azt írta: a Gazprom Oroszországon kívüli gázeladásokból származó bevétele jelentősen, 29 billió forintnyi összegről 11 billiónyira zuhant tavaly az európai gázeladások kiesésének köszönhetően, számolt be az rtl.hu. 2021-ben, Ukrajna megtámadása előtt 40 százalék volt az oroszok részesedése az európai gázpiacon, ez tavaly 8 százalékra csökkent.

Miért fontos ez? Deák András György, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének tudományos főmunkatársa az rtl.hu kérdésére elmondta: a Gazprom veszteségéért részben a megemelt adók voltak felelősek. A szakértő szerint „Oroszországban a költségvetés fog utoljára bajba kerülni”, mert széles állami cégháló áll mögötte, amiből el lehet vonni plusz forrásokat. Deák András György kifejtette, hogy ez a veszteség egyetlen momentumnak tudható be, annak, hogy a vállalat elvesztette az exportpiacainak legjavát. A tavalyi eredményt egyébként 2022-vel azért nem érdemes összehasonlítani, mert akkor a magas gázárak miatt a Gazprom történelmi csúcsot ért el, de ahhoz képest a tavalyi forgalma az egész cégcsoportnak harmadára esett vissza, mert kevesebb gázt adtak el, sokkal kisebb áron. Emellett az oroszországi felhasználók a gázt támogatott áron, nagyon olcsón kapják, az adót viszont jelentősen megnövelték: a veszteség felét az adónövekmény teszi ki, mondta Deák András György.