Best WordPress Hosting
 

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

via g7.hu => eredeti post link

A Wallis Csoport és a Trueway magántőkealap-kezelő eladta a magyar családi tulajdonból indult Foxpost csomagautomata hálózatot. A vevő a CVC Capital Partners és az EMMA Capital Group által létrehozott konzorcium, amely az egyik eddigi versenytárs, a Packeta mögött is áll. A vevő nem nyugat-európai, nem amerikai, de még csak nem is ázsiai, hanem cseh, és ez már nem az első eset, hogy a magyar e-kereskedelemben közép-kelet-európai regionális multik vásárolnak be.

A GKID-Mastercard eTOPLISTA 2023-as adatai szerint a 15 legnagyobb magyarországi e-kereskedő közül már csak öt magyar van, a dobogón pedig egy román és két cseh anyavállalattal rendelkező cég áll (sorrendben az Emag, az Alza és a Kifli). A legnagyobb magyar e-kereskedő az Euronics, amely csak a hetedik helyen van. Régiós multiból az említettek mellett még egy van a listán, a lengyel hátterű Mall.hu, a 15. helyen.

Az Emag a „bezzeg Románia” jelenség egyik első megjelenése volt, amikor két éve egyesült a magyar indulású Extreme Digitallal. Az Alza és a Kifli viszont felvásárlás nélkül hódította meg a magyar piacot, miután villámgyorsan kinőtte Csehországot, és növekedéséhez regionális terjeszkedésre volt szüksége. Közös ezekben a cégekben, hogy nem hagyományos boltokkal is rendelkező óriási multik, hanem innovatív technológiára épített startupok voltak, de mára a magyar piacon előrébb kerültek, mint régi modellben is dolgozó versenytársaik, például a MediaMarkt, az IKEA, a Telekom, a Tesco, a Decathlon vagy az Auchan.