Best WordPress Hosting
 

Újabb akkugyárak? Hamarosan érkezik a kínai elnök, legalább 16 megállapodást alá is ír Budapesten

via forbes.hu => eredeti post link

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter történelmi jelentőségűnek nevezte a kínai elnök, Hszi Csin-ping e heti magyarországi látogatását. Azt is elmondta, hogy miért.

Mi történt? A miniszter Forbes.hu-nak is eljuttatott közleménye szerint a kínai elnök delegációjával Magyarországra érkezik többek között Wang Yi külügyminiszter, Lan Foan pénzügyminiszter, Wang Wentao kereskedelmi miniszter, illetve Dzsen Sancsie, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnöke és Ju Csianhua, a Vámügyi Főigazgatóság főigazgatója is. Ebből is látszik, hogy a tárgyalások fő témája a gazdasági együttműködés további fejlesztése lesz.

Kontextus. 2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra. Az akkugyárak és egyéb, autóipari beruházások adják ezek jelentős részét, és – ahogyan arról m i is írtunk – a Paks II. projekt körül is megjelenthetnek a kínaiak. Hszi Csin-ping egyébként Párizsban kezdte a hetet és találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel, majd ahogyan a Reuters fogalmaz, az oroszbarát Szerbiába és Magyarországra utazik.