Best WordPress Hosting
 

Kedves, zöld, és közelebb van, mint gondolnád: három tökéletes nap a stájer fővárosban

Nincs messze, tele van jó éttermekkel, van mit nézni, még sincs tele turistacsoportokkal. Mivel egyetemi város, éjszaka sem üres, de érdekes múzeumai is akadnak. Röviden ezt tudja Graz, aminek belvárosa 1999 óta az UNESCO Világörökségének része.

Grazban minden második ember biciklivel jár – legalábbis ez az ember érzése, ahogy a Mura folyó mellett sétál, amelynek jobb és bal partján egyaránt széles bicikliutak húzódnak a járda mellett. És nem állnak meg itt, a város több utcáját teljesen átépítik, hogy igazi bringás sztrádákat hozzanak létre. 

A belváros már ma is szinte teljesen autómentes, néhány év múlva pedig még a mainál is tisztább lesz a levegő. És jól gondolkoznak: a látnivalók nagy része egy-két kilométeren belül helyezkedik el, gyakorlatilag mindent elérünk gyalog, egy hosszúhétvégés városnézéshez egyszerűen nincs szükség autóra. 

Több ezren tüntettek a grúz fővárosban a “külföldiügynök-törvény” tervezete ellen

Több ezren vonultak ismét az utcákra szombat este Grúzia fővárosában, Tbilisziben, hogy tiltakozzanak a “külföldiügynök-törvény” tervezete ellen. Az április közepe óta tömegtüntetéseket kiváltó tervezet alapján előírnák, hogy azok a szervezetek, amelyek anyagi eszközeik több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi ügynökökként regisztráltassák magukat. A kormány elképzelésének bírálói a tervezetet ahhoz a törvényhez hasonlítják, amelyet Oroszország széles körben alkalmaz a másként gondolkodók elleni fellépéshez.

A zuglói DK ultimátumot intézett az országos DK által támogatott Horváth Csabához

A Demokratikus Koalíció zuglói frakciója a hétvégén ultimátumot intézett a DK által egyébként támogatott Horváth Csabához. A jelenlegi polgármester a pártok országos megállapodása alapján az MSZP és a Párbeszéd-ZÖLDEK mellett a DK logójával jelentkezett be a június 9-i újraindulásra.

A helyi DK azonban a Facebook bejelentette:

Nem kíván tagja maradni egy olyan koalíciónak, aminek tagjai azok a korábban szocialista színekben induló képviselők, akik most a civilség álcája mögé bújva az Összefogás Zugló Egyesület neve alatt az ellenzéki szövetség politikai megsemmisítésével vannak elfoglalva!

Lyuk tátongott a kisvárdai kézipályán, tornateremben fejezték be a bajnokit

Hosszas javítgatás után sem javult a helyzet, így végül játékvezetők és a mérkőzés versenybírói alkalmatlannak ítélték a játékteret, és a meccset némi szünet után a Szent László Gimnázium tornatermében folytatták, írta a Szon.hu portál.

Az összecsapást 11-10-es félidő után végül 25-21-re megnyerte a Kisvárda, és miután a vetélytársai közül pénteken az addig azonos pontszámmal rendelkező Békéscsaba és a NEKA is kikapott, kétpontos előnyre tett szert a kiesés ellen folytatott harcban.



Sarki fény a Balaton felett

Egy különösen erős napkitörés hatására 2024. május 10. 22 óra után erős sarkifény jelent meg az északi égbolton. A HungaroMet Zrt. nagy felbontású felhőfigyelő kamerái rögzítették a vörös színben pompázó jelenséget, amely a Napból jövő nagy energiájú részecskék és a felső légkör atomjainak ütközése során jött létre. Térségünkben hasonló, vöröses színű jelenséget nem régen, 2023. november 5-én lehetett észlelni.

Orbán Viktor: az uniós elnökség alatt feladatom a Kína és az Európai Unió közti kereskedelmi kapcsolatok javítása lesz

A kínai köztévének nyilatkozott Orbán Viktor. A kormányfő többek között a Magyarországon befektető kínai cégekről és a világ erőközpontjának megváltozásáról beszélt, de azt is hangsúlyozta, hogy a féléves uniós elnökség alatt egyik feladata a Kína és az Európai Unió közti kereskedelmi kapcsolatok javítása lesz – írja a 444.hu.

Orbán Viktor: az uniós elnökség alatt feladatom a Kína és az Európai Unió közti kereskedelmi kapcsolatok javítása lesz

A kínai köztévének nyilatkozott Orbán Viktor. A kormányfő többek között a Magyarországon befektető kínai cégekről és a világ erőközpontjának megváltozásáról beszélt, de azt is hangsúlyozta, hogy a féléves uniós elnökség alatt egyik feladata a Kína és az Európai Unió közti kereskedelmi kapcsolatok javítása lesz – írja a 444.hu.

Megásta a sírjukat, és most el is temeti a szuperhősöket a képregényrajongók kedvence

Luther Márton, a jakobinusok vagy éppen Magyar Péter rajongói jól tudják, hogy a legélesebb kritika mindig a körön belülről érkezik. Márpedig nem lehet állítani, hogy Alan Moore kesztyűs kézzel bánna az amerikai képregényiparral, amelynek a nyolcvanas évek végére rendkívüli hatású írójává emelkedett. Két, akkoriban megjelent szuperhősképregénye, a Watchmen – Az őrzők, illetve a Batman: A gyilkos tréfa számot vetett azzal a demográfiai változással, hogy a műfaj olvasói egyre kevésbé gyerekkorúak, ezért a nekik szóló történetekben sem kell finomkodni.

Az az aggasztó sejtés, hogy Batman nem bátor igazságosztó és példakép, hanem egy denevérjelmezbe öltözött, elmeháborodott férfi, elsőként A gyilkos tréfában fogalmazódott meg egyértelműen, rögtön össze is zavarva magyar gyerekek egy teljes nemzedékét, akik éppen ezzel a történettel találkozhattak először az 1990-ben indult, hazai Batman-sorozatban.

Moore a kilencvenes években fokozatosan eltávolodott a fősodorbeli szuperhősképregényektől, amikor egyértelművé vált számára, hogy a nagy kiadók továbbra is kamaszfiúk igényeihez szabják a sorozataikat annak ellenére, hogy törzsolvasóik inkább már középkorúak. Ezzel párhuzamosan az író a műveiből készülő hollywoodi filmadaptációktól is elzárkózott, azok megírásában nem vett részt, és a nevét is levetette a stáblistáról. Messziről nézte végig, hogyan csinálnak jobb-rosszabb (főleg rosszabb) filmeket a Különleges Úriemberek Szövetségéből, majd A pokolból című remekművéből, a V mint vérbosszúból és a Watchmenből.

Öt forintért adná a praxist a vépi gyermekorvos, de így sem jelentkezik senki

Garda Károly gyermekorvos fillérekért sem tudja eladni praxisát, pedig 50 év után már visszavonulna. A Vas megyei Vépen eddig ő látta el a nagyjából 1100 helybeli gyereket, idén azonban betöltötte a 75. életévét, és augusztusban nyugdíjba megy.

Az RTL Híradó riportja szerint az új orvost tárt karokkal várnák a településen, de hiába, nincs jelentkező.

Garda Károly azt mondta, nem tudta megvalósítani eredeti terveit, hogy maga adja át a fiataloknak a praxiskört. Február óta keresi az utódját, és akár 5 forintért is odaadná a rendelőt a hozzátartozó feladatokkal együtt.