Best WordPress Hosting
 

Nagyobb veszélyben van a „a Föld tüdeje”, mint korábban bárki gondolta volna

Egy friss tanulmány szerint az Amazonas esőerdejének több mint egyharmada nehezen lábal ki a szárazságokból. A fejlemény aggodalomra ad okot a világ legnagyobb trópusi erdejének és szén-dioxid-megkötőjének jövője felől, mivel ezek az események a rendszer visszafordíthatatlan károsodásának küszöbén állnak – írta a The Guardian.

Karácsony Gergely: Vitézy Dávid egy okos fiú, csak ne bízzunk rá közpénzt

A Telexnek adott interjút Karácsony Gergely, ahol elmondta, hogy nem zárkózik el attól, hogy Vitézy Dávidot felkérje főpolgármester-helyettesének, de ahhoz, hogy a csapata része legyen, több alázatot kéne mutatnia, mint amennyit most Vitézy felmutat. Ezt folytatva kifejtette:

„Dávid főpolgármesteri kampányból átment főpolgármester-helyettesi kampányba”, mondta Karácsony, aki szerint ez azért van, mert Vitézy legalább listáról be akar kerülni a Fővárosi Közgyűlésbe. Mostanában már nem látja benne a szakértőt, csak a politikust, ez pedig szerinte azt jelenti, hogy „nagyon hamar lement kutyába. Ezt sajnálom, mert őt értékes embernek tartom, akinek a véleményére mindig adtam”. Sőt, odáig ment Karácsony, hogy „Vitézy Dávid egy okos fiú, csak ne bízzunk rá közpénzt”, mert abból sok jó már korábban sem sült ki. Az nyilvánvaló Karácsony szerint, hogy Vitézy indulása a Fidesz érdeke, neki például hangfelvétele is van arról, hogy a Fidesz épp felméri, visszaléptessék-e Szentkirályi Alexandrát Vitézy javára.

Karácsony egyébként arra számít, hogy a Fidesznek egyharmada lesz majd a közgyűlésben, közben pedig abban reménykedik, hogy a Momentum is bejut, mert velük együtt tud dolgozni. Következő a sorban nála a Kutyapárt, akikről azt gondolja, a város működőképességéért szintén együtt tudna működni. A Magyar Péter-féle Tisza Pártról annyit gondol, hogy annak fővárosi listáján csak rossz jelöltek vannak, budapesti programot pedig még nem látott tőlük.

Lejárt Zelenszkij mandátuma, mégis beláthatatlan ideig maradhat még ukrán elnök

2024. május 20-án lejárt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mandátuma, tehát normál körülmények között mától kezdve vagy új megbízatásának kellene kezdődnie, vagy át kellene adnia valaki másnak a székét. Ki kell hangsúlyozni viszont, hogy Ukrajnában egyáltalán nincsenek normál körülmények jelenleg.

Soha nem dohányzott, pár év e-cigizéstől viszont 30 éves korára olyan lett a tüdeje, mint egy 80 évesnek

Egészen hátborzongató élményről számolt be egy 30 éves amerikai nő, aki saját bevallása szerint egész életében nem dohányzott, de a koronavírus-járvány idején elkezdett elektromos cigarettákat szívni – a nonstop párologtatástól pedig az orvosai szerint pár év alatt olyan a lett tüdeje, mintha egy 80 éves erős dohányos lenne.

A rémtörténetét a nagyvilággal megosztó Hannah Roth azt mesélte, hogy az egész úgy kezdődött, hogy egy pukkanást hallott a tüdejében és lebetegedett. Majd amikor orvoshoz ment, akkor az is kiderült, hogy annyira túlzásba vitte a járvány idején felvett rossz szokását, hogy tüdőgyulladást kapott tőle.

A röntgenfelvételek alapján pár évnyi e-cigizéstől olyan rossz állapotba került a fiatal nő tüdeje, mintha egy 80-as éveiben járó, több évtizede dohányzó ember lett volna.

Zelenszkij szerint nem fognak harcolni NATO-katonák Ukrajnában, ennek pedig egyetlen oka van

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reutersnek adott interjúban kifejtette, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei túlságosan késlekednek a katonai támogatásról szóló döntések meghozatalával. Eközben az ország keleti részén, különösen Donbász irányában, fokozódnak a harcok és új orosz offenzíva indult Harkiv városa felé.

Megállíthatatlan a Falco, újra Szombathelyre került a bajnoki arany

A címvédő Falco hatodszor nyerte meg a férfi kosárlabda NB I küzdelmeit, mivel a döntő negyedik mérkőzésén Perl Zoltán remeklésével győzött Szolnokon, így 3-1-es összesítéssel diadalmaskodott a párharcban.

Az idei finálé nyitányán a szombathelyiek odahaza 83-59-re győztek, majd a szerb Oliver Vidin tanítványai 100-87-tel egyenlítettek a Tiszaliget Arénában. A harmadik felvonás szintén a házigazdáé lett Szombathelyen 100-76-tal, azaz a Szolnoknak a túlélés érdekében ismét ki kellett volna használnia a hazai pálya előnyét.

A hétfői meccsen a Falco ragadta magához a kezdeményezést, nyolc ponttal elhúzott a nyitónegyedben főként a szerb Stefan Pot révén. Az áprilisban Magyar Kupa-győztes Olaj azonban két perc alatt ledolgozta hátrányát, majd 21-20-nál először vezetett a meccsen. A hazai szurkolók azonban nem sokáig örülhettek, mert Milos Konakov együttese Perl Zoltán kosaraival ismét öt-hat ponttal meglépett, a nagyszünetben 34-43 volt az állás, írja az MTI.

Velencei bumeráng – visszaütött a turista belépő?

Velence az első nagyváros a világon, amely belépődíjat szed a turistáktól, a Santa Lucia vasútállomásnál táblák figyelmeztetik a turistákat, hogy 8:30 – 16:30 között 5 eurót kell fizetni, ha be akarnak jutni a lagúnavárosba. Még több lett a turista Velencében, miután bevezették a belépőjegyet, mert túl sok volt a turista.

Kudarcnak nevezte Velence egyik városi tanácsosa az április 25-én bevezetett belépődíjat, írja az Ansa. Luigi Brugnaro polgármester szerint a belépődíjra azért van szükség, hogy megvédjék a világörökségi helyszínt a túlzott turizmus hatásaitól, és csökkentsék a látogatók számát. A polgármester azt reméli, hogy Velence ettől újra élhetővé válik.

A látogatók száma azonban nem csökkent, május 19-én például 70 ezer látogatója volt a városnak, míg tavaly április 23-án 66 ezer, 2023. június 2-án, az olaszországi Köztársaság Ünnepén pedig 65 ezer.

Zelenszkij: túl lassú Ukrajna nyugati segélyezése

Ukrajna nyugati szövetségeseinek túl hosszú idő kell ahhoz, hogy katonai segélyekről döntsenek – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reuters hírügynökségnek hétfőn Kijevben adott interjújában.

A katonai támogatások leszállítására, különös tekintettel a Patriot légvédelmi rendszerekére tekintettel úgy fogalmazott, hogy “mindez nagy lépés előre”, ugyanakkor megjegyezte, hogy azt “megelőzően két lépés tettek hátra”. Az ukrán elnök különösen azt sérelmezte, hogy az ilyen jellegű döntések nagyjából egy évet késnek.

Zelenszkij tekintettel a nyugati partnerei késlekedésére felvetette annak lehetőségét, hogy szövetségesei közvetlenebb módon is segíthetnének, így például bizonyos körülmények között megsemmisíthetnének Ukrajna területe felett orosz rakétákat. “Az oroszok háromszáz harci repülőt vetnek be Ukrajna területén. Nekünk minimum 120-130-ra van szükségünk, hogy ellenállást tudjunk tanúsítani az égen” – mondta az ukrán elnök az amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépekre utalva, amelyeket reményei szerint hamarosan be is vethetnek a harcokban.

Ismét visszatér a koronavírus hullámhatása – Egymillió autós készülhet a hosszú sorban állásra

Két év telt el a koronavírus miatt adott műszaki vizsgára adott mentesség óta, ám ez most újra komoly terhet ró az ellenőrző állomásokra. Akkor közel egymillióan vizsgáltattak az utolsó pillanatban, emiatt egyes helyeken akár 2-3 hetes várakozás is kialakult a forgalmi engedélyek megújításánál – tudósított a RTL.hu.