Best WordPress Hosting
 

25 évig keringett az űrben észrevétlenül egy műhold

via 24.hu => eredeti post link

1974. április 10-én, az Egyesült Államok Légierejének egyik tesztje során bocsátottak fel az Infra-Red Calibration Balloon nevű (S73-7) műholdat, amely eredetileg a The Hexagon System része volt. A kisebb, S73-7-et a nagyobb KH-9 Hexagonból küldték az űrbe, a 800 kilométeres körpályája felé. A műhold célja az lett volna, hogy felfújódjon és kalibrációs célponttá váljon, ám miután ez a terv füstbe ment, a műholdat elvesztették, és sokan azt hitték, eltűnt az űr mélyén.

A műholdat ezt követően sikerült bemérni, ám a 90-es években megint letért a pályáról, és ismét elvesztették. Közel 25 év észrevétlen sodródás után azonban végre megtalálták az egységet, írja a LiveScience. Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian Center asztrofizikusa az eset kapcsán elmondta, hogy a műholdra az adatarchívum tanulmányozása, és az ott talált leírás alapján bukkant rá.

A kutató jelezte, nem könnyű feladat számon tartani minden egyes űrben keringő objektum helyét és eredetét, mivel jelenleg több mint 20 ezer ilyen egység kering az űrben.