Best WordPress Hosting
 

Balog Zoltán nagykövetsége külügyi tabunak tűnik

via 24.hu => eredeti post link

„A rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rang adományozása, illetve visszavonása a köztársasági elnök jogköre”. Ezt válaszolta először Magyar Levente államtitkár, amikor Csárdi Antal (LMP) arról kérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, elfogadhatónak tartja-e, hogy Balog Zoltán püspök továbbra is rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként képviselheti Magyarországot.

Ezt követően írtuk meg, hogy egy nagyköveti rang adományozása, visszavonása valóban Sulyok Tamás államfő jogköre, az államtitkár válaszában arra mégsem tért ki, hogy előterjesztéshez és ellenjegyzéshez kötött. A köztársasági elnök ugyanis csak így ment fel nagykövetetet, aminek oka, hogy a hasonló személyi döntésekért (kinevezés, kitüntetés, kegyelmezés, állampolgárság) nem ő viseli a politikai felelősséget.

A köztársasági elnök jogállását, feladat- és hatásköreit az Alaptörvény 9. cikk (1) bekezdése határozza meg. Az egyértelműen elkülöníti az államfő ellenjegyzést nem igénylő döntéseit. A Sándor-palota honlapján is olvasható.