Best WordPress Hosting
 

Több mint 90 százalékig vannak a tárolók – mi lesz a rengeteg orosz gázzal?

via 24.hu => eredeti post link

A magyar földgáztárolók 5,845 milliárd köbméterig teltek meg, 90,5 százalékos töltöttséget értek el múlt pénteken – adott helyzetjelentést lapunknak Holoda Attila egykori energetikai államtitkár. Az energiahivatal legutóbbi, augusztus közepi adata 5,3 milliárd köbmétert mutat, tehát azóta is ütemesen telnek a tárolók. Nagyot változott a helyzet a múlt nyárhoz képest, amikor azt írtuk, hogy szokatlanul alacsony a tárolók töltöttsége, a bennfentesek pedig úgy tudták, nem volt pénz a horrorösszegű orosz gázszámlák kifizetésére, ezért halogatták a beszerzést, így a megelőző évekhez képest fele annyi gáz árválkodott a tárolókban.

Most viszont kifejezetten jól állunk, még akkor is, ha számításba vesszük, hogy mind az 5,8 milliárd köbméter nem mozdítható, csak a kereskedelmi tárolókban lévő bő 4 milliárd köbméter (ezek 88,7 százalékos töltöttségnél tartanak), a maradék 1,839 köbméter a stratégiai tárolókban lévő, kizárólag ellátási problémák esetén használható gáz.

Az EU-ban az átlagos töltöttség még a magyar adatokhoz képest is valamivel magasabb, 92,8 százalék, összességében 100 milliárd köbméternél tart. A százalékos összehasonlítás azonban csalóka lehet, más tagállamokban ugyanis általában kisebb a tárolókapacitás az éves fogyasztáshoz mérten. Magyarországon 6,4–6,5 milliárd köbméter a tárolókapacitás, ez aránylik az éves 10 milliárd köbméter körüli fogyasztáshoz. A tavalyi szorult helyzetben kevés híja volt annak, hogy szűkebbre vegyék a kapacitást, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt szorgalmazta, hogy a durván felszökött gázárak és az 1 milliárd eurónál is nagyobbra nőtt havi gázszámlák miatt termeljék ki a hajdúszoboszlói tárolóból az összes gázt, beleértve a párnagázt is. Ez némi spórolásra módot adott volna, ugyanakkor a tárolót többé nem lehetett volna feltölteni.