Best WordPress Hosting
 

Putyin gazdasági háborúra készül, ezt üzeni a személycsere az amerikaiak szerint

Az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője, Vedant Patel, szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az új védelmi miniszter kinevezésével, aki civil közgazdász, kétségbeesetten igyekszik támogatni az ukrajnai inváziót, célja a gazdasági háborúra való felkészülés és a védelmi költségvetés hatékonyabb felhasználása.

Az ukránok visszaszorították az orosz csapatokat Harkiv megyében

Az ukrán erők tüzérségi csapást mértek az oroszokra és visszaszorították őket Harkiv megyének az orosz határhoz közeli részében – írta hétfő délutáni harctéri helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

A közlés szerint jelenleg a határ közelében fekvő Vovcsanszk városának északi peremvidékét igyekeznek “megtisztítani”. Összecsapás kezdődött a várostól mintegy 30 kilométerre nyugatra fekvő Sztaricja településnél is. “Az ellenség teljes vesztesége 106 ember, valamint 25 fegyverzet és haditechnikai eszköz” – írta a vezérkar.

A beszámoló szerint az oroszok részleges sikereket értek el a Vovcsanszktól mintegy negyven kilométerre nyugatra fekvő Lukjanci falu környékén, de az ukrán csapatok azóta ellentámadásba lendültek. Az orosz erők a nap folyamán nyolc légicsapást hajtottak végre Vovcsanszk melletti Udi, Lipci, Hrafszke és Veszele települések ellen.

A Fidesz volt parlamenti képviselőjét javasol szakértőnek a kormányhivatal a CATL-perben

A 24.hu márciusban számolt be arról, hogy nagyot csalódtak a Debrecen mellett épülő CATL akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét megtámadó magánszemélyek és civilek képviselői, mert kiderült, hogy a Debreceni Járásbíróságon zajló perben ismét beleláthatatlan messzeségbe került az ítélethozatal.

Az eljárás több mint egy éve kezdődött, amikor még csak a talajmunkák zajlottak a Déli Ipari Parkban a CATL telephelyén. Időközben a beruházás első fázisa, egy hatalmas, közel egy kilométer hosszú szerelőcsarnok már majdnem szerkezetkész állapotba került, ám a bíróságon újra azt vizsgálják, hogy a környezetüket védő civileknek van-e/volt-e egyáltalán joguk a perindításhoz.

A bíróság a per minden résztvevője számára lehetőséget adott arra, hogy szakértőt ajánljanak. A Litresits András ügyvéd által képviselt Moczok Gyula nyilatkozatban kérte az elsőrendű alperes Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal és az alperesi érdekelt CATL által javasolt szakértők elutasítását. – írta a Debreciner.hu.

Szijjártó Péter szerint ez kell ahhoz, hogy lezárják a háborút

Jelenleg semmi nem kínál jobb esélyt az ukrajnai háború lezárására az Európai Parlament (EP) esetleges idei jobboldali fordulatánál és Donald Trump előző amerikai elnök újraválasztásánál – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pilisen.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a városban tartott kampányeseményen először az ukrajnai háborúról beszélt, rámutatva, hogy hazánk több mint két éve szembesül közvetlenül annak minden súlyos negatív következményével, ráadásul magyarok is halnak meg a harcokban a kárpátaljai közösség tagjai közül.

Kiemelte, hogy nem látszik sok esély a konfliktus rövid időn belüli lezárására, aminek részben az is oka, hogy az európai politikai vezetők nagy többsége “háborús pszichózisban” szenved, a sajátjaként éli meg a háborút, úgy látja, hogy Ukrajna Európát és a demokráciát védelmezi, miközben ez nincs így.

Szerbia továbbra sem hajlandó szankciókat bevezetni Oroszország ellen

Szerbia tiszteletben tartja a nemzetközi jogot és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) minden tagországának területi integritását, így Ukrajnáét is, kiáll Kijev mellett, ugyanakkor továbbra sem vezet be szankciókat Oroszország ellen – jelentette ki Milos Vucevic szerb miniszterelnök hétfőn Belgrádban, ahol találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel.

Sol, az év 13. hónapja

Egy hónap mindig vasárnappal kezdődik, 28 napos, ami pontosan négy hét, viszont így csak 13 hónapba „fér bele” az év

– manapság talán nem sokan gondolnák ezt jó ötletnek, pedig volt a történelemnek olyan pontja, amikor úgy tűnt, átáll erre az időszámításra a világ. Például nem lenne kérdés, milyen napra esett 18-a, mert minden hónapban szerdára jönne ki.

Nem is ez lenne a „nyugati” történelem első naptárrendszer-változtatása: Julius Caesar Róma alapítása után 709-ben (Kr. e. 45-ben) vezette be a tavaszi napéjegyenlőségtől tavaszi napéjegyenlőségig tartó julián /Julianus naptárt, ami a holdfázisokon alapuló római naptárt szökőnapokkal toldotta meg, mert a császár már azon kapta magát, hogy egy eredetileg tavaszi ünnep nyárra esett.

Iváncsa: a koreai SK megmagyarázta a kirúgásokat: csökkent a világban a kereslet az akkumulátorok iránt

A kereslet visszaesése miatt kellett elküldeni munkásokat az iváncsai akkumulátorgyárból – közölte a koreai cég az RTL Híradóval.

Az RTL vasárnap számolt be először arról, hogy tömeges leépítés volt a koreai SK gyárában. A szakszervezet szerint több mint ezer embert érint a döntés, ami az alkalmazottak 70 százalékát is eléreti.

A cég ma azt közölt, hogy 609 kölcsönzött munkavállaló szerződését szüntették meg.

Erősödött a forint

Erősödött hétfőn a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon – MTI.

Az eurót este hat órakor 386,76 forinton jegyezték a kora reggeli 387,87 forint után, a dollár jegyzése 358,36 forintra csökkent 360,09 forintról, a svájci franké pedig 394,99 forintra 397,18-ról.   

A forint a hetet mindhárom devizával szemben nagyjából fél százalékkal erősebben kezdte a múlt hétfői nyitáshoz képest, majd a nap folyamán tovább erősödött: 0,3 százalékkal az euró, 0,5 százalékkal a dollár és 0,6 százalékkal a svájci frank ellenében.

Kapuőrnek nyilvánította az EU a Booking.com-ot, mostantól szigorúbb versenyszabályoknak kell megfelelnie

Az Európai Bizottság a szálláshely-közvetítő Booking.com-ot felvette azon digitális vállalatok listájára, amelyek méretüknél fogva szigorúbb versenyszabályok hatálya alá tartoznak, egyúttal vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy az X közösségimédia-platform mentesülhet-e e szabályok alól – tájékoztatott a brüsszeli testület hétfőn.