Best WordPress Hosting
 

Így beszélgettek kutatók egy hosszúszárnyú bálnával

via 24.hu => eredeti post link

A SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence, azaz a földön kívüli intelligencia keresése) szakterületével foglalkozó kutatók egy csoportja tavaly állt elő egy izgalmas tanulmánnyal, amelyben azt állították, Alaszka partjainál sikerült saját „nyelvén” kommunikálni egy hosszúszárnyú bálnával. A szakemberek a közelmúltban további részleteket tártak fel a kísérletről – írja az Independent.

A cetfélék képesek bonyolult hangokkal kommunikálni egymással, a bálnaének sok esetben távolra is elhallatszik a tengerben. Az állatok beszédének teljes megértése eddig nem sikerült.

A kutatók korábban több bálnapopuláció énekét is rögzítették. „A hosszúszárnyú bálnák rendkívül intelligensek, összetett társas rendszerük van, eszközöket, buborékhálókat készítenek a halfogáshoz, és kiterjedten kommunikálnak mind énekkel, mind társas hívásokkal” – mondta Fred Sharpe, az Alaszkai Bálna Alapítvány munkatársa és a tanulmány társszerzője. Lisa Walker, a csapat bálnaénekre szakosodott kutatója szerint az állatok nyelve komplex, hangadásuk pedig lenyűgöző.