Best WordPress Hosting
 

Vogel fejjel védte az ötméterest, BL-döntős a Fradi

Az FTC vízilabdacsapata ötméteresekkel győzte le a szerb Novi Beogradot, és ezzel bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe.

A rendes játékidő 13-13-ra végződött, így ötméteresek következtek, amelyben Vogel Soma, a Fradi magyar válogatott kapusa fejjel hárította az ötödik párban Szkumpakisz lövését, ez pedig azt jelentette, hogy 2019 és 2021 után ismét BL-döntős az FTC. Amely idehaza a bajnokságot és a Magyar Kupát is behúzta, vagyis egy pénteki sikerrel triplázna.

A fináléban a Zalánki Gergővel felálló Pro Recco lesz az ellenfél, amely szintén ötméteresekkel győzte le Vámos Márton csapatát, a görög Olympiakoszt.

Magyar Péter nekiment az Indexnek, ami szerinte az új Origo

A Tisza Párt alelnöke szerint az Index az új Origo és módszerei a „közmédiáéhoz” is hasonlítanak.

Ukrán főügyész: Oroszország közel ezer ukrán gyereket ölt meg 2014 óta

Oroszország hadműveleteinek 2014-es kezdete óta több mint 800 gyereket ölt meg Ukrajnában, ebből 551-et 2022-es teljes körű invázió kezdete óta, továbbá legalább 1368-at megsebesített a támadásaival, közölte Andrij Kosztyin ukrán főügyész szerdán a Telegramon. Ezzel együtt még nem ismerjük az orosz bűncselekmények valódi mértékét – tette hozzá. Jelenleg 3800 büntetőeljárásban folyik nyomozás, és 31 embert már elítéltek gyermekek elleni háborús bűnök miatt.

Az ukrán gyermekek Oroszországba hurcolásának ügyében az ukrán főügyészség napi együttműködést folytat, bizonyítékokat és információkat cserél a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyészi hivatalával, amely tavaly irodát nyitott Kijevben.

Az ukrán hatóságok nyomozásai következtében

Ukrán főparancsnok: van esély megfordítani a helyzetet Kelet-Ukrajnában

Az Ukrajnát támadó orosz erők négy irányban is igyekeznek előretörni az ország keleti részén, de van esély rá, hogy az ukrán hadsereg a maga javára tudja fordítani ezt a helyzetet – közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerdán a közösségi médiában.

A főparancsnok, újabb látogatást tett a keleti fronton, Harkiv megyében.

Az ellenség továbbra is támadó hadműveleteket hajt végre a régióban, leginkább a kurahovei, a pokrovszki és a kupjanszki irányokba, valamint a megyeszékhely, Harkiv irányára összpontosítva. Emellett aktívan folytat rohamműveleteket Vovcsanszk és Csasziv Jar városok térségében, hogy elfoglalja és átvegye az irányítást e két település felett

Negyven évesnél is idősebb dízelmozdonyokkal vág neki a MÁV az északi Balaton-parton a turistaszezonnak

„Használt, de kiváló állapotú dízelmozdonyokat szerez be a MÁV-Start”, a tizenöt TME sorozatú dízelgép első körben az észak-balatoni vonalon jelennek meg, később a lajosmizsei vonalon is fognak dolgozni – írja az Indóház Online, azaz az IHO tömegközlekedési lap. A mozdonyokat a MÁV Rail Tourson keresztül bérlik majd.

A MÁV-Start továbbra sem mondott le az új járművek beszerzéséről, de rövid távú, átmeneti megoldásként folyamatosan dolgozik a tartósan bérelhető használt járművek üzembe állításán. Ennek egyik lépése volt tavaly ősszel a tizenöt plusz kilenc 182-es sorozatú Siemens Eurosprinter villamosmozdony bérlése az Akiemtől, írják.

A vasúttársaság flottájának bővítésére kiszemelt mozdonyokat

Állami támogatások nélkül is életképesek az e-autók?

Az autópiaci trendek, a mobilitás és az élhető városok voltak a középpontban a Automotive Business in CEE Region konferencia késő délutáni előadásai és beszélgetései során. A legújabb trendek szerint egyáltalán nem biztos, hogy megéri egy városi lakosnak autót fenntartani, mikor az az idő nagy részében csak áll az utcán, költséget jelent, és közben foglalja a parkolóhelyet. Éppen ezért egyre többen használnak autómegosztási szolgáltatást a külföldi nagyvárosokban és Budapesten, ami a városi mobilitás jelentős átalakulását hozza magával. Az elektromos autózásban némi megtorpanás érezhető, vannak azonban tervek, amelyek az állami támogatásokhoz hasonlóan segíthetik az elektromos autózás terjedését.

Őriztebe vettek tizenhárom embert a Stanford Egyetemen

Tizenhárom embert őrizteben vettek a rendfenntartók, miután szerdán reggel elfoglalták az egyetem egyik épületét, és károk keletkeztek az elnöki és dékáni hivatalnak otthon adó épületben – közölte Stanford Egyetem

Az épület elfoglalását a palesztinpárti diákok a tavaszi szemeszter utolsó napjának hajnalára időzítették. A tüntetők egy része elbarikádozta magát az épületben, míg mások odakint őrködtek – jelentette a The Stanford Daily című egyetemi napilap. Az épületfoglalók azt skandálták:

 Palesztina szabad lesz, felszabadítjuk Palesztinát!

Uniós ügynökség: a növekvő megélhetési költségek miatt minden ötödik ember szegénységbe süllyedt az Európai Unióban

A növekvő megélhetési költségek miatt terjedő szegénység, a demokrácia elleni tartós fenyegetések, továbbá a széles körben elterjedt rasszizmus és a migrációval összefüggő kihívások veszélyeztetik az alapvető jogok védelmét Európában, írta az Európai Unió bécsi székhelyű Alapjogi Ügynöksége (FRA) szerdán megjelent éves jelentésében.

Azt állapították meg, hogy

az emelkedő energia- és megélhetési költségek miatt minden ötödik ember szegénységbe süllyedt az Európai Unióban.

27 éve nem volt ilyen fiatal női elődöntős a Roland Garroson

Az orosz Mirra Andrejeva meglepetésre három játszmában búcsúztatta a második helyen kiemelt fehérorosz Arina Szabalenkát a francia nyílt teniszbajnokság szerdai női negyeddöntőjében.

Nehezen lendült bele mindkét játékos, sokat hibáztak, három-három brék is volt, így rövidítésben dőlt el az első szett, ebben 7-5-re nyert az esélyesebbnek tartott Szabalenka és került 62 perc alatt előnybe. A második felvonás is rossz adogatójátékokkal indult, majd a hajrában, 5:4-nél Andrejeva a második szettlabdáját értékesítve brékelte fehérorosz riválisát, és háromnegyed óra alatt egyenlített.

A záró játszmában 2:2-nél a világranglista-második Szabalenka nullára nyerte el orosz ellenfele adogatását, ám ettől nem lett jobb a játéka, sőt, a 17 éves Andrejeva – aki pályafutása során először jutott nyolc közé Grand Slam-tornát – sokkal jobban hajrázott, és egy brékkel zárta le a két és fél órás csatát.

Central Médiacsoport: 2,3 milliárd forint osztalék a tulajdonosnak

Varga Zoltán médiavállalkozása 13,8 milliárd forint nettó értékesítési árbevételre tett szert a legutóbbi pénzügyi évben, emellett jelentős profitot is összehozott, amelynek jelentős részét, mintegy 2,3 milliárd forintot kifizeti osztalékként a tulajdonos számára – értesült a Media1 a magyarországi médiavállalatok pénzügyi beszámolóit tanulmányozva.

Előbb indult a tiszavirágzás, méghozzá a Rábán

Április közepén széles nyilvánosságot kapott a hír, miszerint – valószínűleg a korán jött tavasz miatt – jó két hónappal korábban kezdődött a tiszavirágzás. Akkor megírtuk, hogy egy elevenszülő kérész téves azonosítása okozta a félreértést, és nem látszott olyan tényező, amely előbbre hozná a kérészek tömeges rajzását.

Május végén azonban az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság tett közzé videót, amelyen egy tiszavirág (valóban tiszavirág) vedlése látható a Rábán. A június közepén esedékes tömeges rajzáshoz még mindig korai az időpont, illetve a laikus számára joggal okozhat zavart az is, hogy a tiszavirágot nevéhez illően a Tisza és mellékfolyói lakójának tartjuk. Ehhez képest földrajzilag a Rába még csak a közelében sincs a „magyarok folyójának”.

Mi ez a fennforgás a kérészek világában? Dr. Kriska György biológushoz, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadójához, az ELTE TTK Biológiai Intézet docenséhez fordultunk.