Best WordPress Hosting
 

Az imázsépítés korában a funkcionális hülyeség virágzik

Mats Alvesson közgazdász, a svéd Lund Egyetem professzora a múlt héten a Rajk László Szakkollégium meghívására érkezett Budapestre, ahol átvette a Rajk által neki ítélt Herbert Simon-díjat és tartott egy előadást is, méghozzá a legfőbb kutatási témájáról, a funkcionális hülyeségről. Ennek apropóján beszélgettünk okos emberek hülyéségeiről, és hülye emberek okosságairól, és kiderült, hogy a funkcionális hülyeség nem feltétlenül egy rossz dolog. 

Mats Alvesson talán az egyik leginkább szerteágazó témákkal foglalkozó közgazdász: a felesleges munkáktól a menedzserek egónövelő szervezetépítéséig kutatott és írt könyveket, mindjárt harmincat. 

„Fő érdeklődési területem a nagy szervezetek és ehhez kapcsolódó menedzsmenttudományi megközelítések kritikai vizsgálata. Meg akarom érteni miért csinálunk bizonyos dolgokat az egyre nagyobb és egyre komplexebb szervezeti struktúrákban, amiken belül az egyének feladatokat végeznek, »parancsokat teljesítenek«, és közben jellemzően egy-egy kis dobozban működnek, bármiféle kritikai szemlélet nélkül, sokszor üres munkákat végezve. Ez nem csak vállalatokra, de egyetemekre, kormányzati szervekre is igaz.”

Sok napsütéssel indul a jövőhét, aztán megnő a záporok, zivatarok esélye

Napos idő várható gomolyfelhőkkel a jövő hét első felében, 19-25 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel, majd megnő a záporok, zivatarok esélye – derül ki a HungaroMet Zrt. MTI-nek eljuttatott előrejelzéséből.

Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütésre van kilátás, ám a délnyugati, nyugati tájak fölé vastagabb felhők is sodródhatnak, a határmentén gyenge csapadék sem zárható ki. A keleties szelet élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19-24 fok között várható.

Kedden derült, napos idő várható, helyenként gomolyfelhőkkel, csapadék nem valószínű, de a keleti szél időnként megélénkül. A minimum-hőmérséklet általában 7-12 fok között alakul, de a szélvédett északkeleti részeken hidegebb lehet. Délután 19-26 fok várható.

Putyin lecseréli a védelmi miniszterét, Szergej Sojgut

Vlagyimir Putyin leváltja a védelmi miniszterét, Szergej Sojgut. A Kreml vasárnapi közlése szerint az orosz elnök „két év intenzív háború után” új személyt, a gazdasági ügyekben járatos volt miniszterelnök-helyettest, Andrej Belouszovot javasolja a posztot 12 éve betöltő Sojgu helyére.

Putyin nem engedi el végleg régi szövetségese kezét: a közlemény szerint azt szeretné, hogy Sojgu az orosz Biztonsági Tanács titkári székébe üljön át, és a hadiipart felügyelje.

Valerij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkar főnöke marad posztján, akárcsak Szergej Lavrov, az ország veterán külügyminisztere – áll a közleményben.

Orosz szóvivő az Eurovízióról: Nyugat-Európa temetése zökkenőmentesen zajlik

„Az idei Eurovízió túllépett minden orgián, boszorkányszövetségen vagy szentségtörésen. Nyugat-Európa temetése zökkenőmentesen zajlik. Nem meglepő” – írta Marija Zaharova, a Kreml szóvívője a Telegramon.

Az Eurovíziós Dalfesztivált a magát nembináris személyként identifikáló Nemo nyerte meg a The Code című dalával. A svájci énekes az első nem bináris előadó, aki megnyerte az Eurovíziót. Nemo a győzelmét követő interjúban elmondta, hogy elszomorítja, hogy idén nem minden a szeretetről és az összetartozásról szólt a dalfesztiválon, több botrány is beárnyékolta azt.

Oroszország egyébként az elmúlt években nem vett részt a versenyen, mert az Európai Műsorszolgáltatók Uniója (EBU) 2022. február 25-én bejelentette, hogy az ukrajnai helyzet miatt kizárja az orosz művészeket a fesztiválról.

Izrael új átkelőhelyet nyitott Gázába

Izrael új átkelőhelyet nyitott vasárnap a Gázai övezetbe szánt humanitárius segélyszállítmányoknak: az övezet északi határán kialakított, Nyugat-Erez nevűt, bár az építkezés még nem teljesen fejeződött be ott. Az első napon mintegy negyven kamionnyi segély haladt át rajta, írja az MTI.

A legtöbb humanitárius segély délen, Kerem Salomnál jut be a Gázai övezetbe.

Az izraeli erők (IDF) hadműveletet kezdtek a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabaliában, mert információik szerint visszatértek oda a Hamász iszlamista terrorszervezet már egyszer felszámoltnak hitt egységei. A légierő a szárazföldi csapatok bevonulása előtt mintegy harminc célpontot támadott a térségben. Az izraeli szárazföldi csapatok délen, az Egyiptomba vezető rafahi átkelő gázai oldalán folytatták hadműveletüket. Számos alagútlejáratot és rakétavetőt találtak és semmisítettek meg.

RTL: több száz dolgozót rúgtak ki az iváncsai akkumulátorgyárból

Alighogy elindultak a gyártósorok, máris több száz dolgozót küldtek el pénteken az iváncsai akkumulátorgyárból – tudta meg az RTL Híradó.

„Délután kettőkor jött a műszakvezetőnk. Kiabált, hogy jöjjön mindenki ide, mert baj van” – mesélte a híradónak a gyár egyik alkalmazottja, hozzátéve, hogy ekkor megmondták meg nekik, hogy ki vannak rúgva. Másikuk azt mondta, hogy hideg zuhanyként érte az elbocsátás.

Az RTL forrásai szerint már voltak előzetes információk arról, hogy elbocsátások várhatók, de nem voltak felkészülve rá, hogy ilyen hirtelen és ilyen sok embernek kell távoznia a gyárból, ahol egyelőre termelés nem, csak tesztüzem zajlik.

Hogyan lett a Balkán-kartell a világ legjobb kokaincsempésze, Európa pedig a legnagyobb fogyasztó?

A balkáni csempészek Jugoszlávia 1991-es felbomlása után kezdetben a Balkánon, majd a 2000-es évek elejétől komoly kapcsolati hálóval és hajózási jártassággal Dél-Amerikából Európába építettek ki kokainszállítási útvonalakat. A rendőrség a szárazföldön és a tengeren is igyekszik lépést tartani velük, több-kevesebb sikerrel.

Kategoria HVG