Best WordPress Hosting
 

Kevesebb alkohol, több só. Az egyik legjobb magyar bártender a koktélok jövőjéről

Molnár Balázs pályája elején neves bárokban dolgozott Londonban, Hongkongban és Sydneyben. Ma ő az egyik legismertebb, nemzetközi színtéren is ismert hazai bártender. A szakma szépségeiről, a  legjobb koktélos könyvekről, italtrendekről, a sós koktélok eljöveteléről és az adatalapon megszülető koktéllapokról beszélgettünk. Trendek jönnek-mennek, de a klasszikusok maradnak.

Forbes: Nemrégiben Budapesten, a Blue Fox Barban járt Michele Mariotti. Harmincöt évesen nem neveznék senkit legendásnak, de mondhatjuk rá, hogy ő ma a szakma egyik sztárja?

Molnár Balázs: Magam nem szeretem a sztártender kifejezést. De tény, hogy egy világot járt, elismert szakember, aki végigjárta a szakma minden lépcsőjét. Elköltözött Olaszországból a nagyvárosba, Londonba. A legismertebb szállodai bárokban dolgozott, a The Savoy American Bar-jában, majd a The Berkeley szálloda The Blue Bar-jában, aztán Szingapúrban is volt két évet, ahol a The Mandarin Oriental bárját menedzselte. Jelenleg a skóciai Gleneaglesben dolgozik, tizenegy egységet és százharminc embert irányít.

Vége lesz az orosz gáztranzitnak Ukrajnán keresztül az amerikaiak szerint, Azerbajdzsán fontos szerephez jut

Azerbajdzsánnak fontos szerepe van, illetve lesz az Európába irányuló gázellátás diverzifikálásában, és ez tovább erősödik jövőre, amikor az egyik vezetéken leáll az orosz gáz tranzitja – jelentette ki pénteken Bakuban az Egyesült Államok Külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekért felelős irodájának helyettes államtitkára.

Két nap alatt öten haltak meg az Alpokban

Két nap alatt öt hegymászó, illetve túrázó halt meg az Alpokban, a legtöbben a Mont Blanc hegységben – közölték pénteken a francia és olasz mentőszolgálatok.

A francia Alpokban lezuhant áldozatok között egy cseh, egy lengyel és egy tajvani állampolgár van, az olasz oldalon egy további áldozatra bukkantak.

Az olaszországi Aosta-völgy hegyimentői elmondták az AFP francia hírügynökségnek, hogy szerdán egy hegymászóhoz riasztották őket, aki mintegy 2800 méteres magasságból zuhant le a Miage gleccserről a Mont Blanc déli oldalán. A mentőket a társai riasztották, akik látták a hegymászót egy vízmosásba zuhanni. A szerencsétlenül járt férfi meghalt, a társai sértetlenek. Csütörtök reggel egy harmincas éveiben járó tajvani hegymászó zuhant több száz métert, miután több mint 3000 méter magasra jutott fel az Aiguille du Midi csúcs déli oldalán – közölte a Chamonix-i magashegyi csendőrség.

Drágulnak a lakáshitelek, itt a kamatplafon vége – az OTP már lépett

A magyar kormány 2024 elejétől 7,3%-os THM-et eredményező kamatplafon alkalmazását kezdeményezte a bankoknál az első félévre. Az időszak lejárt, a piaci kamatkörnyezet jelentősen változott és a legnagyobb bank, az OTP rögtön lépett is és markánsan megemeli a lakáshitelének kamatát. Mi történt? Miért? Hogyan hat mindez a hitelfelvevőkre? Megtörhet-e a lakáshitelfelvételi kedv?

Kategoria HVG

„Röhög a képembe a fiam gyilkosa! És még szabadon is lehet. Ilyen csak a mesében van!”

Annyit nem mondott a történtek óta, hogy, Jutka néni ne haragudj! Egész éjjel nem aludtam, ő pedig a képembe röhög a folyosón. Röhög a képembe egy gyilkos!

– mondta lapunknak felháborodva a meggyilkolt fiatalember édesanyja a mai előkészítő ülés előtt.

Az emberöléssel vádolt Sz. Eszter Melinda kék farmerban és egy elegáns sötétkék blézerben érkezett Veszprémből a Fővárosi Törvényszékre. A bűnügyi felügyeletben lévő nőt azzal vádolják, hogy tavaly áprilisban szíven szúrta a volt élettársát Budapesten, egy Danubius utcai társasházban. A nő kétéves ikrei is otthon voltak a bűncselekmény elkövetésekor, és a haldokló fiatalember lábánál álltak cumival a szájukban.

Nagy Márton: a GDP-nk több mint 5 százalékát az akkugyáraknak köszönhetjük

Jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) öt és fél százalékát az akkumulátoripar adja – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcalon, az iconFeszt Gazdaságpolitikai Konferencia és Fesztiválon.

Nagy Márton szerint éves szinten 10 milliárd euró értékben exportál Magyarország akkumulátort és hozzá kapcsolódó termékeket, és ha a tervezett nagy gyárak is elkezdik a termelést, ez az adat 10-11 százalékra emelkedhet.

Nagy arról is beszélt a rendezvényen, hogy az elektromos autó ágazatban lassulás látszik, példaként pedig Németországot hozta fel, ahol egy nap alatt szüntették meg a támogatást az ilyen típusú autókra. A franciák pedig „a végletekig támogatják az elektromos autók vásárlását, tehát nagy a töredezettség ezen a területen” az Európai Unióban. Mint mondta, az elektromos autózásról összeurópai csomag összeállítására készülnek.

Az EU újabb szankciókkal sújtja a Hamászt és a Palesztin Iszlám Dzsihádot

Az Európai Unió Tanácsa pénteken újabb szankciókkal sújtott két szélsőséges palesztin iszlamista szervezetet, a Hamászt és az azzal szövetséges Palesztin Iszlám Dzsihádot.

A büntetőintézkedések három vállalatot és hat személyt vettek célba azért, mert pénzelték a két szervezetet, ezáltal „lehetővé téve erőszakos akcióikat”. Mindhárom vállalatnak köze van a Hamász befektetési ügyleteihez, és fedőcégként szolgálnak a szervezet finanszírozásának megkönnyítéséhez.

A Tanács továbbá szankciókat szabott ki Ahmed Sharif Abdallah Odehre, aki a Hamász külföldi befektetési tevékenységeit irányítja, és a szervezet több fedőcégének részvényese és igazgatósági tagja. Ugyancsak szankciós jegyzékbe vették Zuheir Shamlakot, akit az EU a Hamász pénzmosójaként tart számon, továbbá Ismail Barhoumot, a Hamász politikai irodájának tagját.

Újabb villámszankciókat vezetett be Oroszország ellen az EU

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa pénteken korlátozó intézkedéseket vezetett be az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekményekért felelős két személlyel és négy vállalattal szemben egyebek mellett az uniós szankciók megkerülése és az orosz kormány anyagi támogatása miatt.

Most jön a neheze Von der Leyen számára

Európa vezetői az elmúlt hetekben kifejezetten feszültté tették a kontinens politikájának hangulatát, hogy aztán csütörtök este szinte probléma nélkül meg tudjanak egyezni a legfontosabb ügyekben. A nyár közepi uniós csúcstalálkozó azért is volt érdekes, mert egy csomó olyan ügyet megoldott, amelyekről eddig azt hittük, hogy uralni fogják az év hátralévő részét.

Ilyen ügy például az, hogy ki vezesse a következő öt évben az Európai Uniót. Az EU előzetes tervei úgy szóltak, hogy a vezetők kiválasztásának bonyolultsága miatt előfordulhat: 2024-ben nem is sikerül megállapodni az Európai Bizottság új vezetőjéről. Ehhez képest most úgy tűnik, hogy akár már ősz elején munkába állhat a régi-új elnök Ursula von der Leyen személyében.

A problémát valójában nem a tagállami vezetők, hanem az európai parlamenti választások oldották meg. Von der Leyen jóval a választások előtt bejelentette, hogy szeretne újrázni a bizottság élén, ám ez egyáltalán nem volt borítékolható, mivel a Von der Leyen-bizottság kompetens munkát végzett ugyan az elmúlt öt évben, ám rengeteg konfliktusa is volt az uniós vezetés szinte minden tagjával.

Egyre csak erősödik a francia szélsőjobb az előrehozott választások előtti utolsó órában

A szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés megerősödött az utolsó közvélemény kutatásokban az előrehozott francia nemzetgyűlési választások előtt. Az adatok szerint Marine le Pen pártja történelmi nagyságú parlamenti többséget szerezhet az utóbbi évtizedek legjelentősebb francia választásán – írja a Guardian.

Két nappal a vasárnapi első forduló előtt, pénteken két kutatás is azt mutatta, hogy Le Pen populista, bevándorlásellenes, erőteljesen nacionalista pártja egyre nagyobb különbséggel vezet a riválisok előtt, mióta Emmanuel Macron elnök közel három héttel ezelőtt nagy meglepetésre kiírta a szavazást az után, hogy kormányon lévő centrista-liberális Reneszánsz pártja vereséget szenvedett az európai parlamenti választásokon.

A francia törvények szerint a hivatalos kampánynak az első fordulós szavazás előtt péntek éjfélkor véget kell érnie, szombaton már nem lehet politikai tevékenységet folytatni.

Még idén elkészülhet Ukrajna saját béketerve

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrégiben bejelentette, hogy Ukrajna “világos és részletes” tervet dolgoz ki a háború befejezésére, amely még az idén elkészül. Az ország hamarosan bemutatja részletes elképzeléseit az energiával, az élelmezésbiztonsággal és a csereprogramokkal (swapokkal) kapcsolatban. – közölte a Pravda.